Niklas Axvallen ny huvudtränare för Nacka HK

Niklas Axvallen ny huvudtränare för Nacka HK

Foto: Joakim Lindgren

Niklas Axvallen tar över som huvudtränare för Nacka HK inför säsongen 20/21. Niklas kommer närmast från div. 1-laget Spårvägens HF där han haft ansvaret de senaste två säsongerna. På meritlistan som tränare står även huvudansvar för Lidingö SKs damlag samt ett par framgångsrika säsonger med Gustavsbergs IF HKs F-01 med bl. a. USM-Guld 2018.

– Vi är otroligt glada att vi kunnat knyta Niklas till Nacka HK och känner oss trygga med att vi får väldigt hög kvalitet på Nackaspelarnas utbildning de kommande säsongerna. Niklas är otroligt skicklig på att utveckla såväl grupp som individ så det ska bli jättekul att se spelarnas utveckling under hans ledarskap, säger Franco Shamson från Damelitkommittén.
Jag vill lära dem både de fysiska och psykologiska bitarna som krävs för att nå den absoluta toppen. Sen utifrån allvaret en stor portion av humor och glädje.
Intervju med Niklas Axvallen:

Välkommen till Nacka HK, Niklas!

Tackar så mycket, känns bra att vara här och igång med handbollen igen.

Vad lockade dig att komma hit?

Det var mycket som lockade och som tillslut gjorde att jag valde att skriva på för Nacka. Dels så är ju Nacka en anrik klubb som länge slagits i toppen av den svenska damhandbollen. Sedan såg jag det som väldigt lockande att få jobba med unga och lovande spelare igen som lägger hela sitt fokus på att vilja utvecklas. Samt att klubben har ett bra tänk kring hur detta skall ske.

Vad hoppas du kunna bidra med till laget?

Jag hoppas på att kunna dela med mig av min kunskap både när det kommer till de individuella bitarna för att komma framåt som spelare, men också kunna lära tjejerna vad som krävs och hur man jobbar för att nå sitt mål för att bli en elitspelare. Det vill säga, jag vill lära dem både de fysiska och psykologiska bitarna som krävs för att nå den absoluta toppen. Sen utifrån allvaret en stor portion av humor och glädje.

Att vara tränare i Nacka HK innebär framförallt utveckling av unga spelare i juniorålder som oftast spelar seniorhandboll, vilka utmaningar ser du med det?

Dels handlar de om att motivera spelarna till att alltid orka och att vilja ge 110% både under träning och match även om det känns som man inte kommer framåt eller har det motigt. Sedan är det en helt annan pedagogik att jobba med unga spelare, men samtidigt det som också gör det så mycket roligare. Dessa spelare är hungriga och vill något med sin handboll så man kan aldrig göra för mycket.

Nytt för i år är att det skapats tydliga samarbeten från A-lag hela vägen ner till F16 för att ge talangfulla spelare större möjligheter till individuell utveckling. Hur ser du på Nacka HKs roll i att få fram elitspelare från de egna leden?

Jag ser Skurus och Nackas satsning som de nu väljer att göra som otroligt bra och framtidstänkande. Man sätter individen i fokus och ger alla chansen att spela handboll på den nivå man befinner sig på och vill vara på. Samt att det finns en morot att jobba emot, där toppen av handbollssverige finns inom räckhåll om man vill göra jobbet. Sen är det också otroligt roligt att som tränare kunna följa en uppsjö av spelare från ungdomsåren till att nå en topplats i seniorhandbollen.

Det blir en lång försäsong i år, hur vill du utnyttja den tiden?

Jag ser det bara som positivt, vi har fått en chans att kunna ge spelarna de bästa förutsättningar redan från början till att kunna utveckla och bygga sig starka inför den kommande säsongen. Samt att vi har tid att jobba med det individuella bitarna på ett helt annat sätt. Så jag kommer utnyttja det fullt ut till att ge varje spelare de bästa förutsättningar inför den kommande säsongen.

Har du några speciella förväntningar på kommande säsong?

Eftersom vi inte har något resultatfokus i själva seriespelet, så ser jag mycket fram emot att kunna jobba fullt ut med individuell utveckling och att bygga starka och smarta spelindivider. Det är få förunnat att som tränare kunna jobba på det sättet. Ofta så jobbar man för att vinna varje match medan jag kommer jobba för att få så många spelare som möjligt att kunna nå elitnivå. Självklart kommer vi att hålla tävlingsfokus fullt ut, då det är en del av deras utbildning, men skillnaden är att de inte spelar någon roll om vi vinner eller förlorar. Detta tror jag kommer ge spelarna större möjligheter att kunna prova nya saker som man annars inte vågar, vilket i sin tur ger dem ännu större utveckling i slutändan.
 
Tack Niklas och stort lycka till med säsongen!